Minden, ami üzleti ingatlan - a szakma szervezete

ACORA

CITIREAL - Irodai ingatlantanácsadók jövője a területi szakosodás

2020. július 01. - Acora1

A területekre szakosodott ügynökségi rendszerben látja a fejlődési lehetőséget a Citireal, a budapesti irodapiac egyik jelentős, független ingatlanszakértője.

austin-distel-wawefydpkag-unsplash.jpg

„Az irodapiac mára olyan naggyá vált a fővárosban, hogy igazán jól kezelni és ismerni csak bizonyos részterületeket, lokációkat lehet. Éppen ezért szerintem a cégünk jövője (a lakóingatlan-forgalmazó ügynökségek struktúrájához hasonlóan) egy olyan lokációs rendszer létrehozásában rejlik, melyben mindenkinek megvan a szűkebb területe, amit viszont 120%-osan ismer.” – fejtette ki Papp Róbert, a Citireal Advisors alapító ügyvezető igazgatója. „Kisebb egységek jönnek majd így létre, amelyek egy adott kerületben a lehető legjobban ismerik az irodaházakat, a bérlőket, tulajdonosokat, a meglévő ingatlanokat és a telkeket. Ezzel a háttérrel pedig sokkal hatékonyabb szakmai támogatást képesek nyújtani a partnereknek, mint a konkurencia. Ehhez persze elengedhetetlen a Citireal eddigi innovatív gondolkodásmódja, amely sokban hasonlít a startupok működési elveihez. Például a kereskedelmi ingatlanok piaca digitálisan még nem annyira fejlett, ugyanakkor mi kifejezetten nagy figyelmet fordítunk a szoftveres háttér fejlesztésére és az újdonságokra.”

A Citireal Advisors 2015 elején alakult meg, és már a kezdetektől kifejezetten az irodapiacra fókuszál. Bérlői oldalon, állandó ügyfelei közül az indulás óta velük dolgozik a Brendon, a baba-mama kereskedelem zászlóshajója, illetve a svájci központú, de Magyarországon is jelentős érdekeltségekkel rendelkező, energetikai mogul, az Alpiq. Az iroda-bérbeadói oldalon a Citireal értékesíti kizárólagosan az Andrássy 100, a Váci 33 és a Corvin Ház irodáit is. A cég szakterülete kifejezetten az iroda, így jellemzően bérbeadással és ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal, bérlőképviselettel, tulajdonosképviselettel, kizárólagos megbízásokkal foglalkoznak. De szakmailag ide tartozik például az irodaingatlanokhoz kapcsolódó tanulmányok készítése, az irodamarketing, az iroda-felújításokkal kapcsolatos szakmai tanácsadás is. Ezzel kapcsolatban Papp Róbert elmondta: „Azt gondolom, hogy a kereskedelmi ingatlanok piacán belül is számos, speciális szaktudást igénylő szegmens létezik: gyártóegységek, hotelek, irodák, raktárak, kis- és nagykereskedelmi ingatlanok. Ezek mind-mind külön szakmai felkészültséget igényelnek más-más irányú szaktudással, jogi háttérrel, gyakorlattal. A Citireálnál például kevés rálátással rendelkezünk a hotelingatlanok piacára, ugyanakkor az irodák esetében szinte mindenben tudunk segíteni. Ha például valaki egy fővárosi telken szeretne befektetni, akkor meg tudjuk számára mondani, mit érdemes oda építeni, milyen műszaki tartalommal, mennyiért fogja tudni kiadni az elkészülő irodákat, kik lesznek várhatóan a bérlői, és kik a főbb versenytársai azon a területen.”

A Citireal tagként a kereskedelmi ingatlanszakma ismertségének és reputációjának növekedését várja az újonnan megalakított ACORA szervezettől. „Az emberek manapság még a lakóingatlan-ügynökökkel és értékesítőkkel azonosítják az ingatlanszakmát, holott a kereskedelmi ingatlanok piaca teljesen más terület. Ezt sokszor még maguk a bérlő cégek vezetői sem igazán tudják, és nincsenek tisztában azzal, hogy irodabérlésnél vagy egyéb kereskedelmi ingatlannal kapcsolatos döntésnél milyen sokat segíthet egy profi kereskedelmi ingatlan-tanácsadó. Ezen a látásmódon kellene változtatni a laikusok edukációjával, és ezt várjuk leginkább az ACORA szervezettől.”

Számtalan olyan helyzet jöhet létre, amely alapvetően befolyásolja a cégek bérleményeinek költségeit és jövőbeni sorsát is. Ilyen például a nemrégiben lezajlott koronavírus járvány is, amely alapjaiban változtatta meg az irodapiacot. A Citireaálnál ennek nyomán született meg az az új szolgáltatás-csomag, amely a home office egyre jelentősebbé válásával párhuzamosan a megváltozott irodai igényekre reflektál. Papp Róbert elmondta: „Már most látható, hogy a bérlőknél átalakul az irodahasználat és egyre nagyobb teret fog kapni a home office. Jelenleg is dolgozunk olyan ügyféllel, aki az év elején még egy nagyobb irodai térigénnyel keresett meg bennünket, ugyanakkor a járvány után megvizsgálta a munkavállalók igényeit, és kiderült, hogy a kollégák 60%-a szívesen maradna home office-ban. Ennek nyomán egy kisebb térigényű, de funkcionalitásában a korábbiaktól eltérő irodát szeretnének, ahol a kollektíva 50%-a lesz csak bent, míg a másik fele otthonról dolgozik, és ezek a csapatok rotálják egymást egy megfelelő rendszer alapján. Így több cégnek jóval kevesebb területre van szüksége és már megjelentek az ebből adódó megbízások is: a bérlőknél jelentkező fölösleges területeket kell értékesítenünk, más cégeknek albérletbe adni, hogy a főbérlők ezzel is csökkenteni tudják a költségeiket.”

További információ: CITIREAL ADVISORS

A bejegyzés trackback címe:

https://acora.blog.hu/api/trackback/id/tr8415976432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása