Minden, ami üzleti ingatlan - a szakma szervezete

ACORA

AN LIMITED - A kereskedelmi ingatlanbefektetők/eladók kivárnak

2020. július 01. - Acora1

A magyar ingatlanbefektetési piac immár nagykorúvá vált mind a piaci szereplők, mind pedig ciklikusságát tekintve, de a jelenlegi helyzetben egyfajta bizonytalanság tapasztalható. – állítja az AN Limited Kft. ügyvezetője, Hopka Attila.

austin-distel-empz7yrzogw-unsplash.jpg

„A magyar ingatlanbefektetési piac már elérte a felnőtt kort, ezt mutatja az is, hogy ma már 10 befektetőből 7 hazai cég vagy magánszemély.” – hívta fel a figyelmet a Hopka Attila, az AN Limited Kft. ügyvezetője. – „Míg korábban, a 90-es években az volt a trend, hogy főként külföldi személyek és cégek fektettek be Magyarországon, kereskedelmi ingatlanba, ez mára teljesen megfordult, és a hazai piaci hasonló érettséget mutat például Ausztriához, de azonos trendek figyelhetőek meg minden volt KGST országban. A hazai piac ciklikusságának alakulása is az érett országokra jellemző, vagyis 5 évente figyelhető meg egy nagyobb változás, pálfordulás. Nálunk tavaly volt egy mélypont, amikor a befektetési kedv elérte a negatív csúcsot, és most a covid-helyzet ellenére hosszabb távon erősödést várhatunk. Nagyon sok pénz van a világban és a bankoknál, ahol nem igazán kapnak a befektetők megfelelő kamatot, így egyre nagyobb figyelem irányul az ingatlanok felé, amelyek jóval jövedelmezőbbek lehetnek.”

Az AN Limited 2011-ben alakult meg és ingatlanokra vonatkozó befektetési tanácsadással, bérbeadással, üzemeltetéssel és értékbecsléssel foglalkozik. A tevékenység fő részét az ingatlan-befektetések adják, amely irodaházak, ipari parkok, szállodák, bevásárló központok értékesítését jelenti. Ezen tranzakciók volumene a 2 millió EUR-tól a csillagos égig terjedhet, a cég mintegy 50.000 négyzetméternyi ingatlant értékesített az elmúlt években. Referenciái közül kiemelkedik az Atrium European Real Estrate portfólió, amelynek keretein belül az egykori Csemege áruházak majd Julius Meinl tulajdonosi körének ingatlanjait értékesítették: első körben a raktárokat, az irodaközpontokat, majd ezt követően a kiskereskedelmi ingatlanokat vitték piacra. Szintén kiemelkedő megbízás volt az elmúlt években egy IKEA és egy Aldi által közösen bérelt ingatlan értékesítése, illetve a 135 szobás, 4 csillagos ACHAT szálloda eladása a Hungária körúton.  A bérbeadói üzletág referenciái közül a Váci út 19 irodaház és a Montevideó irodapark emelhető ki, ez utóbbiban mintegy 50.000 négyzetméternyi irodát adtak bérbe különböző vállalkozásoknak az elmúlt évtizedben. A bérlőképviseletnél érdemes még megemlíteni megbízóként az Auchant is. Értékbecslés területén mintegy 15 milliárd forintnyi ingatlant értékeltek fel, lakóparkokat és kereskedelmi ingatlanokat egyaránt, ezen tevékenység keretében pedig nem csak egyszerű érték-meghatározást végeznek, de megvalósíthatósági és megtérülési tanulmányokat készítenek, piackutatásokat bonyolítanak.

A tíz évvel ezelőtti válság idején alakult meg a cég, így jelentős tapasztalatokkal rendelkezik gazdasági problémák sújtotta ingatlanpiacon is, ugyanakkor a cégvezető szerint az akkori helyzet nem igazán hasonlítható a jelenlegihez: „Most a legnagyobb kihívás az emberek járvánnyal kapcsolatos különböző felfogását kezelni: van, aki semminek tekinti, van aki mindenhova maszkban és gumikesztyűben jár, és ezek az eltérő gondolkodásmódok befolyásolják a piaci, munkahelyi viselkedésüket is. A cégeknél ebből adódóan egyfajta bizonytalanság jelentkezik a befektetések terén, de ez idővel várhatóan helyre fog állni. Az irodapiacon ugyanakkor sok mindent befolyásol a home office térnyerése, de a távolságtartási elvárások miatt én hosszabb távon az irodaigények stagnálására számítok. Kiskereskedelmi oldalon egyértelmű visszaesést tapasztalhattunk, itt akár 10-20%-os bérletidíjesés is várható, míg a covid által leginkább érintett szállodapiacon 1-3 éves recesszióra számíthatunk. Az ipari ingatlanok piacát viszont egyelőre nem érintette jelentősen ez a járványügyi helyzet.”

Az AN Limited számára ez a helyzet egyfajta lehetőséget is biztosít arra, hogy tovább erősítse piaci pozícióját. „Nagyon szeretnénk ismertségben is elérni a felnőtt kort, azaz, ha valaki meghallja a nevünket, akkor tudja, hogy ki vagyunk, eddig mit csináltunk és milyen projektek fűződnek a nevünkhöz. Bízunk benne, hogy az általános ismertségünk növeléséhez nagyban hozzájárul majd a most megalakult ACORA szervezet is.” - tette hozzá Hopka Attila, aki a szervezet munkájától érdekképviseletet és érdekérvényesítést vár leginkább. „Bízom abban, hogy egy erős szervezet tagjaként mi is jobban tudjuk érvényesíteni az érdekeinket az ügyfelek irányába, például a kifizetetlen tranzakciók tekintetében. A távolabbi jövőben pedig nagyon jó lenne elérni azt, hogy a magyar törvényi szabályozás is átalakuljon erre vonatkozóan az ingatlanpiacon, és legyen egyfajta jogi megoldás is erre a problémára.”

További információ: AN LIMITED

A bejegyzés trackback címe:

https://acora.blog.hu/api/trackback/id/tr4215976422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása