Minden, ami üzleti ingatlan - a szakma szervezete

ACORA

GRIFTON - Bővülni fog az ipari és logisztika ingatlanok piaca

2020. július 01. - Acora1

Az ipari és logisztikai ingatlanok piacának dinamikus növekedésére számít a Grifton Property Ingatlanforgalmazó és Tanácsadó Kft. a járvány utáni helyzetben.

business-equipment-factory-industrial-plant-357440.jpg

„Természetesen egyenlőre nagy a bizonytalanság a piacon, hiszen még nem tudja senki, hogy meddig fog elhúzódni a járvány és milyen gazdasági hatásai lesznek. Egyrészt lehet egy leszálló végkimenetele a folyamatnak, ha a fogyasztás visszaesik, ugyanakkor az jól látszik, hogy az államok tanulva a 2008-as világválságból, igyekeznek ellensúlyozni a negatív gazdasági hatásokat. Másrészt tapasztalható, hogy a nagyobb cégek a szállítási bizonytalanságok miatt elkezdtek gondolkozni abban, hogy esetlegesen visszaszervezik a gyártást Európába. Ez pedig jórészt anyagi megfontolásokból valószínűen a kelet-európai országokat fogja erősíteni. Nekünk is van olyan, egészségügyi piacon jelenlévő ügyfelünk, akik európai gyártást terveznek, ez pedig nyilvánvaló növekedést jelent az ipari területek és raktárkapacitások piacán. Ennek a trendnek köszönhetően pozitív trendet prognosztizálunk a hazai piacon.” – fejtett ki Istók Ottó, a Grifton vezető tanácsadója. „A járvány ezen túl az online értékesítésnek is adott egy óriási löketet. A webshopok raktárigénye már korábban is folyamatosan növekedett, de most ez még dinamikusabban jelentkezik. Tény, hogy a kisebb webshopoknak, cégeknek saját raktárat nagyon nehéz szerezni, és még nehezebb fenntartani, ezért egyre inkább megnő a szerepe a rugalmas logisztikai szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak. Multilaterálissá válik a logisztikai szektor, vagyis a cégek raklapszám alapján számláznak és plusz szolgáltatásokat is biztosítanak a kisebb megrendelőknek. Mindemellett a nagy logisztikai vállalatok bővülése is megfigyelhető, akik már most új területeket, új raktárlehetőségeket keresnek a magyar piacon.”

A Grifton Property egyébként 2006 óta van jelen a hazai üzleti ingatlan-piacon: egyrészt saját tulajdonú ingatlanokat fejleszt, másrészt ipari, logisztikai és befektetési ingatlanokkal kapcsolatos tanácsadást végez. Ez utóbbi szolgáltatásba ugyanúgy beletartozik az értékbecslés, a telephely forecast, a rövid- középtávú befektetési előrejelzés, a fejlesztések előkészítése, mint az értékesítés és a bérbeadás. Egyedi megkeresések alapján irodai bérbeadással, bérlőképviselettel is foglalkoznak. Ügyfelei között olyan állandó partnereket találunk, mint például az ingatlanpiacon jól ismert CPI ingatlanfejlesztő, CTP logisztikai fejlesztő, WING. De a Grifton koordinálta az Európa-Center Üzleti és Logisztikai Park koncepciójának kialakítását és első ütemének bérbe adását is. Ők értékesítették a Porsche Hungária telephelyét, de dolgoztak az IparTervnek és a FÉG-nek is. „Arra igazán büszkék vagyunk, hogy több ügyfelünk visszatér hozzánk egy-egy újabb megbízással a tranzakciók lezárta után következő években is.” – tette hozzá Istók Ottó.

Az üzleti ingatlanok piaca korábban is változott, de a covid-19 még inkább felgyorsította a piaci folyamatokat és ennek lekövetése, illetve a hatékony reagálás valódi kihívás elé állítja az ingatlantanácsadókat. Pont emiatt kiváló időpontban alakult meg az ACORA szervezet, amely lehetőséget biztosít a magyar ingatlantanácsadóknak arra, hogy közösen kommunikáljanak és beszámoljanak a hazai trendekről. Istók Ottó elmondta: „Ma már - a nem lakáscélú - ingatlan tranzakciók jó része magyar tanácsadó cégek közreműködésével zajlik és a vásárlók, eladók többsége is magyar. Pont emiatt óriási szükség volt egy olyan szakmai szervezetre, amely kifejezetten a hazai gyökerekkel rendelkező cégeket tömöríti. Én bízom abban, hogy együtt sikerül egy olyan emberközeli hangot megütnünk, amely eljut és érthető lesz a végfelhasználók, a bérlők számára is, és eltávolodunk a multik által bevezetett szakzsargontól, ami csak egy szűk szakmai réteg számára érthető. Ráadásul a magyar cégek sokkal jobban érzik és tapasztalják a hazai folyamatokat, hogy pontosan mi zajlik a magyar üzleti ingatlanok piacán. Az ACORA ezen túl egyfajta erkölcsi alapot is nyújthat a működéshez, például egy etikai kódex megalkotásával, mindemellett pedig népszerűsítheti és elfogadottabbá teheti a szakmát.”

További információ: GRIFTON PROPERTY

A bejegyzés trackback címe:

https://acora.blog.hu/api/trackback/id/tr7715976416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása